Türkiye’de Özel Girişim Sermayesi alımlarının değeri iki kat arttı

Bain & Company “Küresel Girişim Sermayesi Raporu 2014”ü açıkladı

Türkiye’de Özel Girişim Sermayesi alımlarının
değeri iki kat arttı

2013’te Türkiye’deki Özel Girişim Sermayesi piyasası pek çok açıdan küresel piyasalardaki gelişmelere benzer bir eğilim takip ediyor. Türkiye’deki sağlıklı ekonomik büyümeye rağmen Özel Girişim Sermayesi satın alımları 2013’te sayıca azalırken, buna karşılık yapılan alımların ortalama değeri ikiye katlandı. Türkiye’de aktif olan Özel Girişim Sermayesi şirketlerinin, şu ana kadar yaptıkları gibi 2014’te de fırsatçı bir yaklaşımla, pazar rayici üstünde getiri sağlayan şirketleri mercekleri altına almaları bekleniyor.

İstanbul, 04 Nisan 2014. Bain & Company tarafından hazırlanan, “Küresel Girişim Sermayesi Raporu 2014”e göre, dünya Özel Girişim Sermayesi piyasası 2014 yılı ve devamında büyümeye hazır bir görüntü çiziyor. Rapora göre, uluslararası fonların yeni yatırımlar gerçekleştirmesi ve işlem hacimlerinin yüksek olması beklenirken, büyük özelleştirmeler ve toplam satın alma miktarında artış beklenmiyor.

Bu sene dördüncüsü yayınlanan raporda, 2013 yılında nakit, nakde çevrilmesi kolay ve yatırıma dönüştürülebilir Özel Girişim Sermayesi birikiminin 1 trilyon ABD dolarını aştığı, bunun da piyasada yoğun bir rekabeti tetikleyerek varlık fiyatlarının yüksek kalmasını sağladığı belirtiliyor. Bu rakamın sadece 400 milyar ABD dolarını satın alımlar oluşturuyor.

Rekor seviyede seyreden düşük faizin, hisse senedi piyasalarındaki canlılığın ve yüksek performanslı şirketlerin halka açılma işlemlerinin, satınalma & birleşme sayıları üzerinde baskı oluşturması bekleniyor. Bunun sonucu olarak varlık fiyatlarının yükseleceği, rekabetin daha da zorlu hale geleceği değerlendirmesi yapılıyor.

Küresel fonlar 2013’te  461 milyar dolara ulaştı

2013’te özel girişim sermayesi şirketlerinin geliştirdikleri fonların küresel bağlamda %21 artarak 461 milyar ABD dolarına ulaştığını belirten Bain & Company Istanbul Ortağı Serhan Nadir, “Özel Girişim Sermayesi şirketlerinin önümüzdeki yıllarda bilinen büyüme stratejilerinden uzaklaşarak, portföylerine en çok değer katabilecekleri sektörlere yoğunlaşmalarını bekliyoruz. ‘Nerede oynamalı’ ve ‘nasıl kazanmalı’ soruları gittikçe daha fazla önem kazanacak” dedi.

Serhan Nadir, “Kazananları, daha düşük performans gösterenlerle karşılaştırdığımızda üç şeyi daha iyi yaptıklarını görüyoruz: kazanan anlaşma sayıları kaybeden anlaşma sayılarına göre daha yüksek, yaptıkları anlaşmalarla daha yüksek getiri elde ediyorlar ve anlaşmaları, kazandıran anlaşmalara dönüştürüyorlar” diye devam etti.

Türkiye’de alımlar sayıca azaldı, değeri iki katı arttı

2013’te Türkiye’deki Özel Girişim Sermayesi piyasasının pek çok açıdan küresel piyasalardaki gelişmelere benzer bir eğilim takip ettiğini söyleyen Serhan Nadir, “Türkiye’deki sağlıklı ekonomik büyümeye rağmen Özel Girişim Sermayesi satın alımları 2012’de 57 iken, 2013’te 35’e düştü. Bununla beraber yapılan alımların ortalama değeri iki katı arttı” dedi.

Türkiye’deki Özel Girişim Sermayesi şirketleri pazara fırsatçı yaklaşıyor

2014 yılı öngörülerini paylaşan Bain & Company Istanbul Ortağı Serhan Nadir, “Türkiye Özel Girişim Sermayesi piyasası nispeten daha genç. Yeterli sayıda hedef şirket olmadığı için endüstri bazlı bir odaklanma daha zor. Türkiye’de aktif olan Özel Girişim Sermayesi şirketlerinin, şu ana kadar yaptıkları gibi 2014’te de fırsatçı bir yaklaşımla, pazar rayici üstünde getiri sağlayan şirketleri mercekleri altına almalarını bekliyoruz” dedi.

“Küresel Girişim Sermayesi Raporu”nda 2014 yılında küresel pazarı şekillendiren üç dinamikten bahsediliyor:

1- Sermaye stoklarına yeni para girişi: 2013’te kaynak yaratmada önemli bir başarı elde edildi; yatırıma dönüştürülen eski sermayenin yerine yenisi kondu. 2007 ve daha önceki yıllardan kalan getirilerin neredeyse tümü ile yatırım yapıldı. Gelişmekte olan pazarlarda ise bir istisna olarak, 2013’teki taze fonlar yaklaşık 10 yıldır bekleyen nakit kaynaklara ilave edildi.

2- Gölge Sermaye: Rekabeti sertleştiren bir diğer unsur kurumsal yatırımcıların kontrol ettiği “gölge sermaye”nin 2014 yılında ulaştığı miktar oldu. Bain’in ABD merkezli, 2009 – 2013 arasında gerçekleşen ve değeri 1 milyar ABD dolarının üstünde olan 228 satın alma üzerinde yaptığı inceleme, satın almaların sadece % 20’sinde sorumlulukları sınırlı  yatırımcıların (LP) yer aldığını ortaya koydu. Raporda, rekabetin ve getiri arayışının artmasıyla, gölge sermayenin rolünün izlenmeye değer bir trend olacağı ifade ediliyor.

3- Girişim Sermayesinde dikey ve yatay genişleme: Rapor yatırımcılara kapsamın genişletilmesi ve derinleştirilmesi tavsiyesinde bulunuyor.

2014 yılında anlaşma sayısında beklenen artışın nedenleri

• Şirketten-şirkete satışlar: Bir girişim sermayesi şirketinden, bir diğer girişim sermayesi şirketine satışlar
  • Azınlık hisseleri ve ortaklıklar: Giderek önem kazanan bu işlem, ihtiyaca göre biçimlendirilebildiği ve açık artırma gerektirmediği için satın almalardan daha kârlı olabiliyor.

Proaktif anlaşmalar: Bain & Co. raporda  potansiyel şirketlere erişim açısından yatırımcıların hâlâ gidecek çok yolları olduğu vurgusunu yapıyor. Rapora göre en verimli alan, değeri 100 milyon ABD dolarının altında olan küçük şirketler.

Bain & Company Hakkında

Dünyanın lider yönetim danışmanlık şirketlerinden Bain & Company, müşterilerine strateji, operasyon, teknoloji, organizasyon, girişim sermayesi ve birleşme & satın alma konularında danışmanlık hizmetleri veriyor. Bain, danışmanlarının başarılarını müşterilerinin finansal sonuçlarına göre ölçmesi prensibi çerçevesinde 1973 yılında kuruldu. Bain müşterilerinin hisse senetleri sermaye piyasalarında endeksten 4 misli daha iyi performans göstermiştir. 34 ülkede 52 ofisi bulunan Bain & Company, değişik sektörlerden 4.900'ün üzerinde şirket ve girişim şirketiyle çalışmıştır.

Bain'i Twitter'da @BainAlerts hesabından takip edebilirsiniz:

Daha fazla bilgi için:

Anna Nicholson